Rady v pestovaní

Africká fialka (Saintpaulia)

 

Umiestnenie: Má rada svetlé alebo polotienisté miesto, najviac jej vyhovuje východné alebo západné okno. Nesmieme ju všať postaviť na priame slnko, pretože to neznáša. Jej listy by slnko popálilo. Mala by byť na takom mieste, kde je pravidelne rozptýlené svetlo. Jej listy sa za ním ťahajú, preto, ak chceme, aby bola listová ružica pravidelná, je potrebné ju otáčať.

Teplota: Optimálna je okolo 20-22 stupňov celzia, bez prudkých výkyvov. V zime by však teplota nemala klesnúť pod 16 stupňov. Fialky neznášajú prievan!

Zálievka: Fialky sa polievajú hlavne do podmisky, no je možné ich opatrne polievať aj po okrajoch črepníka, okolo ružice tak, aby sa jej voda nedostala na listy, pretože by začali hniť. Polievame vlažnou, odstátou vodou podľa potreby. Záleží na tom, ako je preschnutý koreňový bal. Vyhovuje im mierne vlhký substrát, no nikdy nie premokrený.

Vlhkosť vzduchu by sa mala pohybovať aspoň okolo 50%. Ak máte fialku nad radiátorom, najvhodnejšie, ako zamedziť osychaniu listov, je položiť na radiátor mokrý uterák, alebo črepník postaviť do podmisky s mokrým keramzitom, aby sa zvýšila vzdušná vlhkosť. Naopak, zasa príliš vlhký vzduch spôsobuje hnilobu.

Presádzanie: Fialky pestujeme v dostatočne veľkých črepníkoch, no nikdy nie príliž veľkých, najmä pre to, že čím väčší črepník, tým menšia pravdepodobnosť, že fialka zakvitne. Preto, by mal byť črepník veľký asi ako samotná fialka.  Mladé rastlinky sa vysádzajú do cca 5-6cm črepníčkov a dospelé (závisí od druhu) do cca 9cm črepníkov. Najvhodnejšie obdobie presádzania je samozrejme jar. No rastlinku presádzame aj vtedy, keď sami vidíme, že je to nutné. (korene prerastajú spodkom črepníka). Substrát treba fialkám dopriať čo najpriepustnejší, aby nedržal dlho vodu. Ja mám dobrú skúsenosť s rašelinou, perlitom a pieskom. Dobré je aj primiešať kúsky polystirénu, alebo na dno črepníka poukladať vrstvu keramzitu.

Rozmnožovanie: Fialky sa rozmnožujú najmä listovými odrezkami, ktoré sa zakoreňujú vo vode cez alobal, alebo priamo v perlite, či v substráte pod sáčikom. Prvé korienky sa môžu objaviť po 3 až 4 týždňoch, závisí aj od podmienok. Fialky je možné rozmnožovať prakticky takmer po celý rok, no na jar a v lete je množenie najjednoduchšie. Najdôležitejšia je pri rozmnožovaní teplota a svetlo. Vyberte čo najsvetlejšiu miestnosť, kde je teplota okolo 22 stupňov a pravidelne vymieňajte vodu, alebo kontrolujte substrát. Môže sa rozmnožovať aj semenami, no je to zložitý proces.

Choroby a škodce: Fialky trpia najmä následkom zlej zálievky, hnilobou srdiečka, alebo hnednutím listov z popálenia od slnečných lúčov. Či spálenými koreňmi od silných dávok hnojiva. Hnedé škvrny na listoch môže spôsobiť hlavne studená zálievka, tak tiež, keď sa pri postrekovaní okolí rastlín dostala voda aj na listy fialiek. Ak listy veľmi blednú, skrúcajú sa a stonky sa predlžujú, pravdepodobne je rastlinka prechladnutá kvôli nízkej teplote alebo častým výkyvom.. No ak si listy držia svoj tvar a má len dlhé listové stonky, pravdepodobne je na zlom mieste s nedostatkom svetla a preto sa jej listy "naťahujú" za slnkom.

Keď sa na listoch a kvetoch objaví sivý až biely poprašok, jedná sa o botrytis (plieseň), vtedy treba fialky postriekať fungicídom a pokiaľ postrek nevyschne, nesmiete rastlinku postaviť na slnečné miesto.

Fialky môžu ohroziť najmä molice, roztoče, svilušky a smútnice. Vtedy je nutné zasiahnuť rôznymi insekticídmi  zálievkou, aj formou postreku.

Kvitnutie: Fialka nekvitne ak nemá dostatok svetla, živín alebo je často presádzaná. Ďalšími dôvodmi môže byť aj suchý vzduch, chladný vzduch (výkyvy, prievan) alebo nedostatočná zálievka. Menšie alebo aj žiadne kvitnutie spôsobuje aj neodstránenie bočných ružíc a sadenie rastlín do veľkých črepníkov. Fialky majú radšej stiesnený priestor.

 

 

 

Rady v pestovaní

Kalanchoe Blossfeldiana

03.05.2011 00:59
Kalanchoe pochádza z Madagaskaru. Poznáme približne 200 druhov a medzi najobľúbenejšie patrí druh kalanchoe blossfeldiana, ktorý kvitne krásnymi drobnými kvietkami, prázdnymi či plnými v rôznych farebných odtieňoch od bielej, cez oranžovú až po fialovú.   Kalanchoe blossfeldiana kvitne...

Veľkonočný kaktus (rhipsalidopsis)

03.05.2011 00:55
Rhipsalidopsis, známy ako veľkonočný kaktus, pôvodom z Brazílie je veľmi vďačná rastlinka, ktorá je celkom vhodná aj pre pestovateľa, začiatočníka. Informácia o ňom, že kvitne iba na jar je mylná, pretože je možné ho "prinútiť" kvitnúť niekoľko krát do roka, no samozrejme potrebuje aj obdobie...