Kalanchoe Blossfeldiana

03.05.2011 00:59


Kalanchoe pochádza z Madagaskaru. Poznáme približne 200 druhov a medzi najobľúbenejšie patrí druh kalanchoe blossfeldiana, ktorý kvitne krásnymi drobnými kvietkami, prázdnymi či plnými v rôznych farebných odtieňoch od bielej, cez oranžovú až po fialovú.

 
Kalanchoe blossfeldiana kvitne bežne na jar. Hlavné obdobie kvitnutia je od februára do júna. No v obchodoch ju nájdete i kvitnúcu po celý rok, pretože býva pestovaná v iných podmienkach a dopovaná silnými hnojivami, aby sa do predajní dostala v plnej kráse. Napokon kalanchoe sa tiež dá "donútiť" kvitnúť niekoľko krát do roka, samozrejme závisí to od podmienok, aké jej doprajete a medzi jednotlivými obdobiami kedy kvitne, potrebuje nejaký čas na "zotavenie" čiže pokoj.

Ideálne miesto pre kalanchoe je svetlé stanovište s určitou intenzitou slnečných lúčov a teplotou 18 - 20°C. V zime by teplota nemala klesnúť pod 10°C. Kalanchoe je rastlina tzv. krátkych dní. Tvorba kvetov je najväčšia, ak sú rastliny vystavené 8 až10 hodín počas dňa svetlu. Ak chcete dosiahnuť, aby krásne kvitla, zakryte rastlinu od novembra kartónovou škatuľou. V zime je ideálna teplota okolo 10°C.

Kalanchoe sa polieva vydatnejšie, no pred ďalšou zálievkou je nutné nechať koreňové baly trocha preschnúť, aby nedošlo k uhnívaniu koreňov. Kalanchoe tvorí sukulentné listy, v ktorých zadržiava vodu, preto vydrží aj dlhšie obdobia "sucha". Počas toho obdobia čerpá vodu zo svojich "zásobární". Keď zbadáte, že sa listy Kalanchoe akoby scvrkávajú, je jasné, že je najvyšší čas dopriať jej ďalšiu vydatnú zálievku.

Na jeseň sa zálievka redukuje na minimum. Najvhodnejšie vtedy je substrát len mierne navlhčiť a nechať do ďalšej zálievky preschnúť. Počas leta sa do zálievky pridáva hnojivo na kaktusy a sukulenty približne každé tri - štyri týždne.
Kalanchoe sa presádza najlepšie po odkvete, teda treba počkať až rastlina úplne odkvitne. Najvhodnejší je substrát pre kaktusy, ale nevadí jej, ak si namiešate svoj vlastný. Ja mám odskúšanú rašelinu s pieskom a perlitom.

Kalanchoe blossfeldiania sa rozmnožuje veľmi jednoducho vrcholovými odrezkami, ktoré je najvhodnejšie oddeľovať lámaním. Odrezky by mali mať minimálne jeden pár listov. Na internete sa väčšinou doporučuje odrezky vkladať rovno do substrátu no moja skúsenosť je najlepšia so zakoreňovaním odrezkov vo vode. Tak viete najlepšie odsledovať vývin korienkov. Aby vám zakoreňovali rýchlejšie, najlepšie je zabezpečiť odrezkom teplotu okolo 20-22 stupňov.
 
Niekde sa píše, že sa kalanchoe nemá zaštipovať, no nie vždy je to pravda. Podľa mojich poznatkov, ak kalanchoe rastie príliš do výšky (tvorí jeden "pahýl") je dobré ju zrezať, alebo zastrihnúť a ona sa vám doslova rozkonári. Začne vytvárať od hlavnej stonky nad pazuchami listov nové výhonky.