Veľkonočný kaktus (rhipsalidopsis)

03.05.2011 00:55

Rhipsalidopsis, známy ako veľkonočný kaktus, pôvodom z Brazílie je veľmi vďačná rastlinka, ktorá je celkom vhodná aj pre pestovateľa, začiatočníka. Informácia o ňom, že kvitne iba na jar je mylná, pretože je možné ho "prinútiť" kvitnúť niekoľko krát do roka, no samozrejme potrebuje aj obdobie pokoja, kedy nekvitne, ale vyvíja nové články.
 
Starostlivosť o veľkonočný kaktus nie je náročná, ani pre zábudlivcov. Obdobie kľudu mu treba dopriať najlepšie od konca októbra do konca januára. Vtedy je pre kaktus najlepšie tienisté stanovisko s teplotou okolo 15-17stupňov.
 
Inak vyžaduje svetlé až polotienisté miesto, dobre sa mu darí aj na severnom okne. (ja mám všetky veľkonočné kaktusy na východe, asi meter od okna) V žiadnom prípade mu nesmiete dopriať priame slnečné stanovisko, to rhipsalidopsis neznáša, ale má rád letnenie v polotieni na terase, alebo balkóne. Najlepšie nahadzuje kvety pri teplote okolo 18-20 stupňov, pri vyšších teplotách nezvykne kvitnúť.

Vyhovuje mu aj občasné rosenie vlažnou vodou. Dokonca ani kvetom kvapôčky vody nevadia. Zálievku potrebuje v období kvitnutia bohatú, substrát musí byť stále dobre vlhký a keď odkvitnú posledné kvety, je nutné zálievku znížiť na minimum, len tak, aby substrát nikdy nevyschol úplne.

Veľkonočný kaktus hnojíme špeciálnym hnojivom na kaktusy od marca do júna, približne každé dva týždne. Organickými hnojivami sa hnojiť v žiadnom prípade nesmie, ako aj ostatné kaktusy.

Veľkonočný kaktus presádzame až po odkvete, vačšinou v období od mája do konca júna do priestorného, ale nie veľmi hlbokého črepníka so substrátom na kaktusy. (ja ich sadím do svojho namiešaného substrátu z rašeliny, piesku a perlitu, všetko jedna k jednej...) Niekde je doporučovaná aj listovka a antuka, alebo drobný štrk. Nutná je aj dobrá drenáž, ktorá sa dáva na dno črepníka. Najlepšie väčšie kamienky, alebo keramzit.

Tento kaktus sa rozmnožuje pomerne jednoducho, buď semenami alebo vrcholovými odrezkami. (odrezky mám odskúšané) Stačí ak jemným potočením (alebo odstrihnutím) odstránite odrezok s minimálne dvoma článkami (najvhodnejšie sú tri) a vložíte do čistého piesku alebo vopred namiešaného substrátu vhodného pre kaktusy. K istejšiemu úspechu je dobré použiť práškový zakoreňovač. O pár týždňov (cca 4) sa môžete tešiť s "novej" rastlinky veľkonočného kaktusu.

Chorôb a škodcov sa pri tomto druhu veľmi nedočkáte, ak dodržíte podmienky pestovania. Objavia sa iba vtedy, ak ho prelejete, alebo naopak necháte uschnúť....

Veľmi známy a obľúbený je tiež vianočný kaktus (Schlumbergera), ktorého pestovanie je podobné, ako u veľkonočného, iba sa trocha líšia teploty, ktoré znáša. Veľa ľudí dodnes nevie rozlíšiť rozdieľ medzi týmito dvoma druhmi kaktusov, ale je pomerne jednoducho rozpoznateľný, pretože Vianočný kaktus má ostrejšie články so záhybmi a kvitne zložitejšími kvetmi. Veľkonočný kaktus má články oblé (vlnité) a kvitne jednoduchými hviezdicovými kvetmi, ako vidíte na obrázku...